De vill förbättra Tranebergsbron för fotgängarna

Uppdaterad
Publicerad

Med mycket biltrafik är Tranebergsbron mellan Kungsholmen och Bromma långt ifrån optimal att promenera på. Det vill en arkitektbyrå ändra på, med en nytänkande lösning.

Snabba cyklister och högljudd trafik hör till vanligheterna för fotgängarne på Tranebergsbron. Men det vill arkitektbyrån Visiondivision ändra på. Med en enkel men nytänkande lösning.

– Vi vill tillgängliggöra valvet som går under bron, för gångtrafik. Som det ser ut idag måste man gå upp till bron en bra bit med trappor, och sen gå längs med bilar och bussar på bron, för att sen ta sig till stranden på andra sidan, säger arkitekten Anders Berensson.

Men med en gångväg vid valvet under bron skulle man alltså slippa den omvägen, och en promenad från Alvik till Kristineberg skulle ta fem minuter istället för femton.

Vill göra bron till en mötesplats

Gångvägen är inte allt som man vill göra. Arkitektbyrån vill också skapa liv under bron.

– När man då har öppnat upp gångstråket,finns det även plats under gångbron för kiosker och fik osv.

Vid sidan av det vill man utnyttja bropelarna för att visa utomhusbio och hänga upp konst

Kan användas på andra broar

Projektet är i dagsläget bara ett förslag från arkitektbyråns sida till Stockholms stad. Det är tänkt att gå i linje med stadens vision om Stockholm som en promenadstad.

– Med tanke på att Stockholm säger att de ska satsa på att bli en promenadstad skulle det här kunna bli en viktig del av den. Att sammanlänka förorten med innerstan.

Liknande metoder går dessutom att använda på andra broar runt om i Stockholm, exempelvis Västerbron. Och projektet är inte heller särskilt dyrt. I alla fall inte om man frågar en arkitekt.

– Det är alltid svårt när vi arkitekter pratar pengar. Men man kan säga så här att det är betydligt billigare än om man skulle bygga en ny bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.