Demonstration mot bygge vid Råstasjön

Uppdaterad
Publicerad

Nära 20 000 har skrivit på protestlistan mot planerna på att bygga invid sjön.

Men bygget behövs för att finansiera arenastaden, menar alliansen i Solna.

Demonstranterna flockades utanför Solna stadshus tidigare ikväll när kommunfullmäktige samlades för att bestämma Råstasjöns framtid.

-Det är den enda sjön vi har, det är tiotusentals solnabor som har det här området som sin oas, säger Ann Bell från Nätverket Rädda Råstasjön.

-Sjön och den lilla gröna remsan runt omkring betyder jättemycket för oss som bor i den här kommunen, tillägger Ann Bell.

Stort motstånd

Motståndet mot byggplanerna i den gröna remsan är mycket starkt. Nära 20 000 har skrivit på protestlistan, det motsvarar nära en tredjedel av Solnas invånare.

Visserligen har kommunens ursprungliga byggplaner bantats med två tredjedelar efter en naturinventering som visat på rödlistade arter och stora biologiska värden.

Men det blir ändå 700 lägenheter, förskolor, affärer och parkeringshus så nära sjön att strandskyddet överträds.

-Det handlar om elvavåningshus alldeles nära sjön, det blir en förfulning och en ödeläggelse av den miljö som fåglar och fladdermöss behöver för att kunna leva, säger Ann Bell från Nätverket Rädda Råstasjön.

Länets mest skyddsvärda

Råstasjön röstades fram som ”Stockholms läns mest skyddsvärda pärla” förra året i en tävling som arrangerades av WWF Världsnaturfonden.  WWF har vädjat direkt till Solnas politiker att spara området.

Men alliansen står fast vid sin linje att en del av grönområdet ska bebyggas.

-Dels är det en ekonomisk fråga, dels anser inte vi att det är någon fara för naturen. Just det område där bebyggelse planeras har inga större naturvärden, säger Anders Ekegren (FP), kommunalråd i Solna och tillägger:

-Det är ju så att arenastaden kräver mycket stora investeringar, framför allt i fråga om infrastruktur. Den bekostas till en del av bebyggelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.