Demonstrationer mot eritreansk festival

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, på fredag, börjar den kontroversiella eritreanska kulturfestivalen vid Eggeby gård i Spånga, det rapporterar lokaltidningen Mitt i. Liksom tidigare år kommer demonstrationer att hållas i helgen.

Anledningen till demonstrationerna mot festivalen är att bland annat organisationen SESADU, Svensk-Eritreansk samarbetsorgansiation för demokratiutveckling menar att festivalen samlar in pengar till den Eritreanska regimen.

Ghebrehiwet Woldemikael på Eritreanska föreningen för integration och demokrati i Stockholm berättar att demonstrationerna kommer att ske under lördagen.

– Vi kommer att demonstrerar för mänskliga rättigheter, unga flyr Eritrea och festivalen är anghängare till regimen, säger han till ABC.

Sjöstedt har tidigare manat till bojkott

Festivalen har varit kontroversiell även tidigare år. 2010 uppmanade kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) till bojkott av festivalen tillsammans den fängslade journalisten Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak och Nair Fesseha på SESADU på Expressen debatt.

Men på Eggeby gård ser man inga problem i att festivalen hålls där.

ABC: Vad tycker ni om demonstrationerna mot kulturfestivalen?

– Vi lägger oss inte i det där. De är på Stockholms stads mark och har rätt att vara här och sköter sig, vi lägger oss inte i någon politik. De har hyrt av oss i femton år, säger Karin Rönngren, tillförordnad chef på Eggeby gård.

ABC har sökt Eritreanska kulturfestivalen för kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.