Demonstration mot våldet i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Syftet var att stödja kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak.

De syrianska flaggorna vajade i eftermiddagsvinden på Medborgarplatsen i dag. Den röda färgen i flaggan ska symbolisera blod och folkets lidande genom tiderna. Med dagens demonstration vill arrangörerna i Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet visa sitt stöd för kristna och andra minoriteter i Irak och Syrien och de kräver att dagens lidande i området ska få ett slut.

– Vi är övertygade om att världssamfundet måste spela en större roll i det här, säger Jacob Harman från Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet. Att man under fyra år inte har kunnat komma överens och inte agerat för befolkningens bästa är något som vi tror att man kommer att se tillbaka på med stor skam om många år, säger han.

Vad vill du att världssamfundet ska göra?

– Vi vill att man ska sätta politiska intressen åt sidan och sluta fokusera på vem som gör fel och vem som gör rätt. Världssamfundet måste öppna ögonen och se att det är fullskaliga folkmord på människor som bor där. Man utrotar hela befolkningar, säger Jacob Harman.

Sexton bussar hyrdes in för att människor från olika städer ska kunna delta. Enligt polisen var runt 700 demonstranter på plats på Medborgarplatsen. Flera religiösa organisationer deltog, bland annat Sveriges Unga Katoliker, SSU, Unga Romer, Ung vänster, Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd och Svenska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.