Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har skrivit biografin om den romska författaren Katarina Taikon. Foto: Scanpix

Lawen Mohtadi: ”Förtroendet är skadat”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren, debattören och journalisten Lawen Mohtadi om DN:s avslöjande om polisens registrering av romer.

– Jag är chockad och jag är bestört, säger författaren och journalisten Lawen Mohtadi på telefon från Kalifornien i USA där hon befinner sig när ABC når henne. Mohtadi har skrivit biografin ”Den dag jag blir fri” om den romska författaren Katarina Taikon.

Hon reagerar starkt på DN:s avslöjande om hur polisen upprättat ett register över 4 029 romer i Sverige. Över att den är central och utförd av polisen – den myndighet som ska säkerställa rättsäkerheten i landet.

Polisens romregister

– Trots att diskrimineringen i Sverige mot romer varit stark under hela 1900-talet kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att polisen höll sig med ett sånt här register, säger Lawen Mohtadi.

Vad tror du polisen har ett sådant här register till?

– Jag tror det är viktigt att se det här i ett större perspektiv. Det är inte första gången romer registreras för att de är just romer. Det finns en känd registrering från 1943 när polisen på ett liknande sätt registrerade romer då man tog in personuppgifter på människor och intima familjeförhållanden för att man ville hålla koll på romerna.

– Jag tror att vi inte gjort upp med den historien än och jag tror att det idag finns ett synsätt hos myndigheterna där man kollektivt stämplar romer som grupp. Samtidigt som man betraktar de som människor lite i periferin som måste övervakas och som inte är skyddsvärda medborgare. Jag tror det finns en historisk rasism här som spelar in, säger Lawen Mohtadi.

Har vi inte kommit längre 2013?

– På flera områden har vi kommit längre. Sedan 1960-talet när romerna kämpade för sina medborgerliga rättigheter har det hänt väldigt mycket men när det kommer ett sånt här avslöjande är det naturligtvis omskakande för hela det romska samfundet i Sverige. Jag tror det här är någonting som människor känner sig djupt kränkta inför. Det förtroende man har för myndigheter är skadad, säger Lawen Mohtadi.

Vi talade tidigare idag med Skarpnäcks folkhögskola som arbetar mycket med romska frågor. Där säger de att det här slår undan benen för arbetet med romska frågor. Vad säger du om det?

– Man har ju länge talat om en förtroendeklyfta mellan den romska befolkningen i Sverige och de svenska myndigheterna just för att övergreppen och förföljelsen av romer varit så stark. Den här förtroendeklyftan jobbar människor med att överbrygga. Och när någonting sådant här kommer upp är det klart att tilliten blir bruten, säger Lawen Mohtadi.

Lawen Mohtadi menar att det registreringen först och främst måste utredas helt. Vad polisen och ansvarig politiker, justitieminister Beatrice Ask, har att säga om avslöjandet.

– Det här är jätteallvarligt och handlar om en rasistisk registrering, det finns inget annat sätt att beskriva den, säger Lawen Mohtadi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet