”Det känns skönt att slå tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

ABC har träffat en kille i tjugoårsåldern som har deltagit i upploppen i Husby. Här berättar han om varför han kastar sten mot polisen.

ABC: Varför gör ni det här?

– Därför att vi känner oss trakasserade av polisen. Vi har fått nog. Man käkar skit, man käkar skit, men till slut har man fått nog.

Stockholmsupplopp

– Vi har försökt på vanliga sätt, med demonstrationer och sådant. Men ingen lyssnar på oss. Ingen bryr sig. Det här är vår sista utväg. Nu lyssnar alla. Alla ni är här.

Men tror du att det här är någon lösning?

– Jag vet inte om det är en lösning. Men nu lyssnar alla på oss åtminstone. Ni förstår inte hur det känns när ingen bryr sig. Folk skiter i området. De dödade en kille, och ingen brydde sig. Det var bara ”det ska utredas”, och sedan var det över. (Syftar på att polisen sköt ihjäl en man vid en insats i Husby 13 maj. Riksenheten för polismål håller i utredningen. ABC:s anm.)

Du säger att ni har fått nog. Vad har ni fått nog av?

– Av deras trakasserier. Av hur de kommer och drar alla över en kam hela tiden. Man orkar inte mer. Bara för att de ser ungdomar i ett gäng kommer de och visiterar direkt. De tror att alla sitter och knarkar bara för att man är vid en skola eller någonting. Det funkar inte så. Bara för att ungdomar sitter i en bil ska de stanna en och kolla.

– Det här är mitt område. Vad ska jag göra? Jag vill kunna gå runt som en vanlig människa.

Kan du inte gå runt som en vanlig människa nu?

– Nej. Men nu, vet du vad de kommer att göra nu? Nu kommer de bara att ta in allihop. Alla är trötta på det här. Det känns som att ingen bryr sig.

Exakt vad är det ni är trötta på?

– Trakasserier och slag, och att man inte har något att göra heller. Politikerna måste kunna fatta att folk här vill ha jobb. Jag vill ha ett vanligt liv. Jag vill ha familj, jag vill ha allt. Jag har ingenting. Jag har ingen skola, jag blev sparkad från mitt jobb. Vad ska jag göra? Jag förstår inte vad jag ska göra.

– Det blir frustration. Man orkar inte mer. Man slår tillbaka. Så funkar det. Man tar lagen i egna händer.

– Vad ska man göra? Det kommer inte att hända något med polisen som dödade killen. De kommer att säga att han inte har gjort något fel. Det är det enda som kommer att hända. Så man tar lagen i egna händer. Och ska jag vara ärlig känns det bättre. Det känns skönt.

Vad är det som känns skönt?

– Det känns skönt att kunna slå tillbaka. Det känns skönt att kunna kasta en sten på polisens ansikte. Det känns skönt att träffa. Då tänker man: ”jag slog tillbaka, jag fick dem”. För de tror att bara för att de är poliser får de göra exakt vad de vill, och inget kommer att hända dem. Därför är det så skönt att slå tillbaka.

Vad tror du att ni ger för bild av förorten med det här?

– Jag förstår att det blir en dålig bild. Men det här är enda sättet. Det är inte meningen att ge en dålig bild. Det är vanliga människor som bor och jobbar här. Men när det är så här att det inte finns något jobb och ingenting att göra, plus trakasserierna och allting, då blir det för mycket. De dödade honom – det var droppen.

Du säger att alla lyssnar nu, men vad är det ni vill säga nu när alla lyssnar?

– Vi vill bara säga: Behandla oss som resten av Sverige. Vi vill bli behandlade som alla andra. Bara för att jag kommer från Husby ska jag inte behöva bli behandlad annorlunda. Bara för att jag är invandrare ska jag inte behöva bli behandlad annorlunda.

– Plus att vi vill ha rättvisa. Den här polisen ska ställas inför rätta. Han har dödat en person. Han lever inte längre. Hade jag dödat en person hade jag suttit i fängelse nu. Han är hemma och äter med sin familj.

– Jag vill att de poliser som jobbar i det här området ska lära de andra poliserna. Närpolisen är lite försiktigare. De andra kommer in och bryr sig inte. De beter sig som de vill, för de tänker att ”jag kommer ändå inte att jobba här, så jag kan göra vad jag vill”. Jag vill att de ska lära sig att behandla folk här, och inte dra alla över en kam.

– De som jobbar här känner ju oss. De är inte mycket bättre, men de är försiktigare med att göra vissa saker, för de vet att sådant här kan hända om de gör övertramp eller fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet