Det våras för pilsnerfilmen

Uppdaterad
Publicerad

Under många årtionden på 1900-talet var Solna metropolen för svensk film. Idag har kamerorna slocknat, med entusiasterna finns kvar. Och den klassiska Pilsnerfilmen har blivit populär på nytt.

Om pilsnerfilmen har åldrats med värdighet är upp till var och en att avgöra, men en sak är säker: Den lättsamma underhållningen från 1930-talet har fått ett nytt uppsving.

För snart 100 år sedan byggdes en av världens mest moderna filmstudior i Sverige. Filmstaden i Solna blev ett eget litet samhälle där filmer producerades på löpande band.

Sverige var under 1920- och 1930-talen i en ekonomisk kris och många gick arbetslösa. Att se på fartfylld film fylld med dråpliga situationer och lustiga figurer blev en tröst.

Genombrott för Bergman och Garbo

Förutom de lättsamma komedierna fick stjärnor som Ingrid Bergman, Greta Garbo och Ingmar Bergman sina svenska genombrott i Solna.

Kamerorna gick genom årtionden på högvarv men 1999 spelades den sista filmen in i Filmstaden. Men även om det inte längre spelas in film i lokalerna lever ändå den rörliga bilden kvar på platsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.