Byggplaner i Tensta stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödshot mot personal på Fastighetsbolaget Tornet i Tensta har bolaget beslutat att stänga sitt kontor och stoppa de stora byggplanerna på taklägenheter och stadsradhus. Situationen har eskalerat efter att boende protesterat mot det de anser är oskäliga hyreshöjningar.

I måndags brann det utanför fastighetsbolagets kontor och nu stänger de kontoret i Tensta tills vidare. De lägger också planerna på över 160 lyxlägenheter på is. Dödshoten mot personalen blev droppen. 

– Nu har vi valt att skjuta på våra investeringar för framtiden. Vi tror väldigt mycket på Tensta ändå, och vi vill ha en bra dialog med de boende. Men vi kan inte prata på det här sättet, säger Göran Wendel, vd på fastighetsbolaget Tornet.

Det är kulmen på en längre tids konflikter i Tensta som bland annat handlar om missnöje med hyreshöjningar och dåligt underhåll i området.

Tror inte på hot

Ungdomarna från Risingeplan tror inte på att lösa problem genom hot och bränder.

– Vi har börjat organisera oss genom att prata med mycket ungdomar, förmedla att det sättet inte är det bästa sättet. Istället kan vi hålla ihop, gå ut på någon demonstration. Vi har samlat föräldrar och haft möte på gården. Vi har skickat brev till varenda lägenhet, det finns faktiskt bra saker som händer i det här området också, det är viktigt att lyfta fram det, säger Amir Al-Kazaz, som bor i området.

– Vi vill göra det snyggare där vi bor, det är jätteviktigt. Vi vill göra det tryggt för folk, för tjejer, killar, mammor. Det är inte alla som känner sig jättetrygga här när de kommer ut och ser allt det här klottret och bränder, det är inte bra, säger Yakya Alasadi, också från området.

Hyresgästföreningen satsar

Hyresgästföreningen tycker att fastighetsbolaget har misslyckats med dialogen med de boende, och de ser allvarligt på hur situationen utvecklats.

– Jag tror att vi bestämt oss för att vi kommer att sätta 15 personer regelbundet i en lokal där, jurister, boutvecklare och förhandlare för att se över vår möjlighet att förbättra situationen där, jag har inget datum men vi gör det snart. Om man inte är där det händer så är man inte där, säger Terje Gunnarsson, ordförande Hyresgästföreningen Stockholm.

Men ungdomarna som vi pratar bryr sig inte om att planerna på lyxlägenheter kanske inte blir av. De tycker det är bra.

– Det skulle kunna vara bra, men samtid dåligt. Jag tycker inte det är bra att bygga nya lgt när mna inte kan sköta de man redan har, säger säger Amir Al-Kazaz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.