Foto: Johan Nilsson/TT

Drönare stoppade flygtrafiken på Bromma

Uppdaterad
Publicerad

En oidentifierad drönare i luftrummet ovanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna stoppade all flygtrafik på Bromma ungefär en timme runt lunchtid. En person är gripen.

– Vi har precis nu fått bekräftad information om att drönaren är på marken igen och att vi kan öppna flygplatsen igen, flygplatschef Peder Grunditz vid 13-tiden.

Vid tolvtiden på torsdagen fick flygledningen larm om en obemannad farkost över Karolinska sjukhuset. Enligt polisen rörde det sig om en flygning för att dokumentera det pågående bygget av trafikleden Norra länken. Flygstoppet fick snabbt omfattande konsekvenser.

C-politiker strandsatta

– Totalt drabbades 300-400 passagerare av förseningar, säger Peder Grunditz.

På Bromma flygplats satt många människor fast, bland annat 21 lokala centerpartister från Örebro som var på väg till Bryssel.

– Inga plan får lyfta eller landa. Just nu är vi fast och vi vet inte när vi kommer iväg, sade Johan Svensson, politisk sekreterare för Centerpartiet i Örebro, till SVT Tvärsnytt.

”Stor drönare” ovanför Karolinska

Peder Grunditz berättar att den så kallade kontrollzonen, som omfattar i princip hela Stockholm med omnejd från marken och uppåt, stängdes efter det att man vid 12-tiden fått veta att en ”stor drönare” setts ovanför Karolinska sjukhuset.

– Och det får snabbt stora konsekvenser. Ett plan från Bryssel med ett 90-tal passagerare omdirigerades till Arlanda med förseningar som följd. Ytterligare 4-5 plan har vi varit tvungna att låta vänta på marken. De passagerarna blev förstås också försenade. Dessutom hade vi två plan som var tvungna att vänta i luften, säger Peder Grunditz.

Han vill uppmärksamma att all flygning med drönare i kontrollzoner kräver tillstånd från flygledningen och att det är brottsligt att flyga utan sådant tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.