Dyrbar näsa på besök

Uppdaterad
Publicerad

Richard Paterson tituleras master blender, men kallas för ”The nose”, Näsan. En näsa inriktad på whisky och som är försäkrad för nästan 16 miljoner kronor.

Richard Paterson har doftat på whisky sedan han var åtta år. Då satte hans far ett glas i hans händer och sade ”Lukta på det, vad känner du för dofter? Är det tungt, lätt, sött?” Det var då han började älska det, säger han. Och sedan har det bara fortsatt.

– Whiskyn rinner i mitt blod, säger Richard Paterson, som är från Glasgow. Både min far och farfar var i whiskybranschen.

Släkten var whisky blenders, som avsmakar och väljer ut whiskysorter som kan blandas. Richard Paterson tituleras master blender, men kallas ofta för ”The nose”, näsan.

– Allt handlar om näsan. Om du vill utvärdera en whisky så måste du använda näsan. Ta glaset rakt mot näsan, håll det och ta tid på dig. Man måste bearbeta, locka fram dofterna som reflekterar smaken. Näsan är viktig, men det är också smaken.

Näsa värd miljoner

Richard Patersons näsa är försäkrad för 15,9 miljoner svenska kronor. Försäkringen kostar mycket pengar, säger han, men utan näsan inget jobb.

– Du har luktat på whisky sedan du var åtta år, tröttnar du aldrig?

– Nej. Jag har varit med mitt destilleri i 44 år, passionen för whisky och mitt jobb är helig.

Paterson är på besök i Stockholm, ett besök som inspirerar honom.

– Ni svenskar älskar verkligen er whisky, ni åker till Skottland för att dricka whisky, och det inspirerar mig att göra mer whisky till er och resten av världen.

Paterson demonstrerar för oss hur man ska lukta på whisky. Han för ett glas som ser ut som ett mindre champagneglas mot sin näsa, och stoppar in näsan i glaset på ena sidan.

– Man håller glaset i botten, snurrar runt det, för det till näsan och säger ”hallå där”. Sedan en gång till och säger, ”hur står det till?” och sedan en tredje gång där du svarar ”tack så mycket, bara bra”! Du för glaset från ena näsborren till den andra, lyfter sedan ner det, och då lframträder egenskaperna, som i en kvinnas parfym med 26 olika nyanser. Det samma gäller all whisky. Den har övertoner som du kan uppleva så här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.