Dyrt att studera i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kostnader för kollektivtrafik och höga bostadspriser gör att studenter i Stockholm har mindre pengar i plånboken än andra studenter. Under tisdagen hölls politiks debatt om studenternas situation.

Det är dyrare att vara student i Stockholm än andra studentstäder. En genomsnittsstudent i Sverige går back 894 kronor per månad. En Stockholmsstudent går däremot back 1468 kronor per månad. Anledning till detta är bland annat bostadsbristen.

– Situationen med studentbostäder har inte varit så här dålig sedan 60-talet. Det är riktigt illa ställt, säger Teo Strömdahl Östberg ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation.

Stockholms studentkårer hade under tisdagen bjudit in politiker från de olika blocken för att diskutera hur man kan förbättra studenters situation i Stockholm. Mycket fokus hamnade på just bostadsfrågan.

– Om man använder stadens egna bolag har man lättare att styra så att de verkligen bygger och inte väntar på någon kalkyl av något slag, säger Maria Östberg Svanelind (S) vice ordförande exploateringsnämnden.

Även Moderaterna ville se ett ökat byggande men tyckte att byråkratin satt käppar i hjulet för detta under de senaste åren.

– Vi borde ha markanvisat fler bostäder. Men vi ser samtidigt att det finns massor av regler som hindrar oss att bygga och även överklagningsprocesser, säger Regina Kevius (M) stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.