Ebolamisstanken testade sjukhusets beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Den patient som misstänktes ha fått Ebola, är inte smittad.

Men innan provsvaret kom fick Karolinska i Huddinge pröva sin beredskap för Ebolasmittade patienter.

– Jag är egentligen inte förvånad men det är klart att man är glad, inte minst för patientens skull. Det är besvärligt för vården att hantera en Ebolapatient även om vi har kompetensen att klara det, säger smittskyddsläkaren i Stockholm Åka Örtqvist.

Egen beredskap i Stockholm

Det finns en nationell beredskap över hur man hanterar misstänkta Ebolafall. Men båda landstingen i Stockholm och Uppsala har egna beredskaper.

I Stockholm innebär det att patienten hämtas med specialambulans och körs sedan till infektionskliniken på Karolinska i Huddinge, där varje rum har en luftsluss för isolering.

– Man lägger patienten i ett enkelrum med god ventilation och sen har personalen en speciell skyddsdräkt på sig när de sköter om patienten. Man väldigt noga när man tar blodprov, så man hanterar det på rätt sätt så att labbpersonalen inte smittas, säger Lars Lindqvist som är infektionsläkare på Karolinska i Huddinge.

Högst smittrisk för vårdpersonalen

Risken att bli smittad av Ebola är störst för sjukhuspersonalen och anhöriga som kan komma i kontakt med kroppsvätskor från patienten.

Men att det skulle bli ett utbrott i Sverige eller Stockholm är mindre troligt.

– Chansen att det kommer hit nya människor är ju större i storstad än i en mindre stad men att risken för att det skulle smittas vidare här, den tror jag inte är större, säger Åke Örtqvist.

Övar regelbundet

– Vi har ju alltid löpt en liten, men ändå en risk att få in såna här patienter, då måste vi ju kunna isolera dem på ett säkert sätt, så vi över det regelbundet och sen 20 år tillbaka har vi en enhet som kan ta emot de här patienterna, säger Lars Lindqvist.

Den patienten som nu har misstänkts vara smittad med Ebola vårdas fortfarande på infektionskliniken, men vad personen lider av är fortfarande okänt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.