Ekar i Huddinge återanvänds

Uppdaterad
Publicerad

För att ge plats åt Förbifart Stockholm fick i februari ett antal gamla ekar vid Kungens Kurva fällas.

Men som en del i ett naturvårdsprojekt läggs nu träden i ett reservat och blir nytt hem åt vedlevande växter, djur och insekter.

Här vid E4:an intill Skärholmen stod fram till i februari tio stora ekar. Men eftersom de var placerade precis där förbifart Stockholm ska dras fram så har de nu fällts.

– De här ekarna har ju vuxit på den här platsen i några hundra år. Det här är riktigt gamla träd och innan all exploatering, då var det här ett fint eklandskap, säger Thomas Strid, kommunekolog Huddinge kommun.

Nytt ekosystem

Ekarna vid Kungens kurva är nu fällda och har flyttats till Gömmaren och Orlångens naturreservat i Huddinge, där de blir en del av ett nytt ekosystem. Många insektsarter är beroende av död ved och i naturreservaten är stora gamla trädstamma en bristvara.

– Den har nu hamnat helt perfekt. Den ligger nu på ett gammalt järnåldersgravfält en miljö som en gång i tiden har varit ekens hemområde, säger Thomas Strid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.