Ekerös besked kom när ansökningstiden gått ut

Uppdaterad
Publicerad

-Ett fult sätt för kommuner att tjäna pengar, menar Karim Ghomri, Saras advokat.

Att få bada, leka med kompisar man känner igen, uppleva äventyr men ändå känna sig trygg – det årliga sommarlägret för förståndshandikappade är årets höjdpunkt för Sara Lack från Ekerö.

I tio år har hon varit på lägret och i början av året sökte mamma Annette Lack ånyo en plats för Saras räkning.

Men det kom inget svar från Ekerö kommun.

För sent

Trots dagliga påstötningar hörde kommunen inte av sig förrän två månader senare. Då hade ansökningstiden redan gått ut. Svaret var nej.

-Jag har inte klarat av att berätta detta för Sara. Hon kommer att bli så fruktansvärt ledsen och besviken, det här betyder så mycket för henne, säger Saras mamma Annette.

I ren desperation erbjöd sig Saras mamma att ta ett banklån och själv finansiera Saras lägerkostnad på 95 000 kronor.

Sa nej

-Men kommunen sa nej till det med, konstaterar Annette Lack.

-Jag har vädjat, jag har berättat hur rutinberoende Sara är, att det här lägret är det enda som finns för henne. Men de har inte ens velat träffa oss, fortsätter Annette Lack, som via advokat överklagat kommunens nej till förvaltningsrätten.

-I det här ärendet hade kommunen all information och alla intyg de behövde. Lagen säger att de ska arbeta skyndsamt, de borde rimligen ha kunnat ge Sara besked på några veckor, säger Karim Ghomri, Saras advokat, som anser att kommuner utnyttjar möjlgheten att sega ut på beslutsfattandet för att tjäna pengar.

Dröjer

-De senaste åren har jag sett gång på gång hur kommuner dröjer med besluten tills tiden för den sökta insatsen förfallit. Om ärendet går vidare till domstol så avslår domstolen eftersom tiden redan passerat, konstaterar Karim Ghomri.

Lss-lagen, en tilläggslag till socialtjänslagen som ska reglera assistans till funktionshindrade, stipulerar ingen tidsgräns för när beslut ska fattas. Ekerö kommuns socialchef beklagar att Sara blir beskviken, men understryker att handläggningen skett enligt reglerna.

-Det finns inget i lagstiftningen som säger att ett beslut ska vara klart en exakt tid. Det påverkas förstås av om det är komplikationer i bedömningen, säger Johan Persson, socialchef i Ekerö kommun.

Sparat

-I det här fallet har kommunen sparat pengar på Saras bekostnad, menar advokat Karim Ghomri.

-Det stämmer inte. Vi får inte väga in kostnad i lss-ärenden, lagen säger att funktionshindrade ska kunna leva precis som alla andra, svarar Johan Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.