Elever positiva till obligatoriskt gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill göra gymnasieskolan obligatorisk, vilket elever och lärare i Upplands Väsby välkomnar.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet meddelade i går att de har enats om hur de vill utforma skolan under den kommande mandatperioden.

Bland annat vill partierna göra gymnasieskolan obligatorisk för elever upp till 18 år för sätta stopp för de många avhoppen.

Elever positiva

På Väsby Nya Gymnasium är de elever ABC pratat med positiva till förslaget. Men många frågar sig hur bra det skulle fungera i praktiken.

Upplands Väsby är den kommun i Stockholms län där niondeklassarna går ut skolan med lägst betyg. Strax över en femtedel kommer inte in på de nationella gymnasieprogrammen.

Läraren Hans Johansson är försiktigt positiv till obligatoriskt gymnasium men han säger att det behövs mer satsningar i grundskolan för att vända trenden i Upplands Väsby.

Majoritet emot

Men mycket talar emot att det blir en obligatorisk gymnasieskola. Det är riksdagen som avgör om den tillträdande regeringens förslag går igenom. Och där är en majoritet bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna emot det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.