Fick inte besöka synagoga efter terrordåd i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Viksjöskolan i Järfälla skulle besöka en synagoga i veckan. Men besöket blev inställt efter terrorattentaten i Köpenhamn. Istället försöker eleverna dra lärdomar av det inställda besöket.

Eleverna i årskurs 7 på Viksjöskolan i Järfälla skriver ner sina reflektioner om helgens terrorattentat i Danmark.

Tanken var egentligen att klassen skulle besöka en synagoga imorgon. Men tidigare i veckan fick de ett mail från judiska församlingen. De ställde in besöket, på grund av hotbilden mot synagogan.

Idag tar klassen tillfället i akt att prata om det. Hur de ser på terrordåden i Köpenhamn, och på det inställda besöket.

– Det som hände kan hända var som helst, säger Lilian George. Det spelar ingen roll att det hände i Danmark. Det kan hända här också. Det är det folk är rädda för.

– Det startade först i Tyskland, sen Paris och nu Köpenhamn. Jag tycker vi ska se till att det inte händer någon annan stans igen, säger Benjamin Samsudin.

Får prova ”förintelseläger”

Besöket på synagogan var en del av ett större arbete. Eleverna lär sig just nu om förintelsen. Det har lämnat ett stort intryck på eleverna. Dom tycker många inte tar förintelsen på tillräckligt stort allvar.

– Jag tror inte folk ser seriöst på förintelsen, säger Lilian George.

– Folk tror inte det kommer hända igen. De tror inte det kommer upprepas, tilläger Jonathan Droh.

– Men det kommer upprepas igen. Det håller redan på, avslutar Benjamin Samsudin med.

Som en del av undervisningen har elever i årskurs 8 gjort ett levande rum. Där får skolans elever själva uppleva hur det kunde vara i ett förintelseläger. Där blir eleverna som besöker rummet stämplade, och får en stjärnmärkning likt de som delades ut till fångar i förintelseläger.

Fick besök av överlevande från förintelsen

Nyligen fick skolan besök av Emerich Roth, överlevande från förintelsen. Och han passade själv på att gå in i rummet.

– Det var verkligen enormt. Jag visste att han skulle in och föreläsa men inte se klassrummet. Vad jag hört gick han in helt tyst och blev verkligen känslosam. Det värmer, säger eleven Felicia Eriksson.

– Det är jätteviktigt att vi berättar om det här. Jag tillhör den sista generationen som kommer få möjlighet att träffa överlevande från förintelsen, och om det här glöms bort kan det upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.