Oppositionsborgarråd Daniel Helldén (MP) Foto: SVT

Oppositionen: En klassisk panikbudget

Uppdaterad
Publicerad

Trött, publikfriande, oansvarfull är några av orden som används när oppositionsborgarråden kommenterar alliansens budget.

Alliansen lovar 40.000 nya bostäder, mer satsningar på att få in unga i arbetslivet och bättre skolmiljöer. Men oppositionen menar att budgeten är en så kallad ”valfestsbudget” som lovar saker den inte kan hålla för att öka chanserna att vinna valet nästa år.

– Tittar man på arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden ser man att de höjer budgetanslagen det här året men planerar att sänka dem nästa år. På så sätt är det en oansvarsfull budget, säger oppositionsborgarråd Daniel Helldén (MP).

Stockholms stads budget 2014

– Det är en klassisk valbudget, en panikbudget. Man försöker täppa till de hål som har uppstått i Stockholm de senaste åren, berättar vice gruppledare Karin Rågsjö (V).

”Extrema satsningar behövs”

Oppositionen tycker att flera av punkterna i budgeten är viktiga, men att satsningarna inte räcker. Karin Rågsjö menar att skolundervisningen har varit bristande så länge nu att det behövs extrema handlingar.

– Det är bra att alliansen satsar på skolan, men när man gjort effektiviseringar i sju år och sedan satsar är det inte tillräckligt. Vi ser att skolan inte funkar för alla elever. Det är 20 till 30 procent elever i grundskolan som går ut med ofullständiga betyg. Så det behövs extrema satsningar för att rätta till situationen.

Förstår att skatten inte kan sänkas

Oppositonsborgarrådet Karin Wanngård (S) ställer sig positiv till att kommunalskatten inte sänks men beslutet kom inte som en överraskning.

– Det är inte så konstigt att skatten är densamma. Vi behöver satsa på Stockholm och stockholmarna. Vi behöver mer utbildningar och mer jobbsatsningarn. Det har alliansen insett och de förstår att de inte kan sänka skatten för att finansiera det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms stads budget 2014

Mer i ämnet