Foto: SVT

”En tid av av kärlek i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Rumänska tiggare får tak över huvudet när Filadelfiakyrkan öppnat sina lokaler åt hemlösa i den stränga kylan.

Redan vid 18-tiden börjar de första nattgästerna söka sig till Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan. Många har då suttit och tiggt i den stränga kylan i tio timmar och är i akut behov av värme och mat.

Det finns inga speciella sovutrymmen i kyrkan, utan de hemlösa får sitta och vila eller lägga sig där det finns plats.

Men toaletter och duschar är öppna för besökarna och kyrkan bjuder på fika, soppa och mänsklig värme.

– Många tiggare har med sig egna madrasser eller stora säckar med tillhörigheter som de använder som underlag på golvet. Även om förhållandena är enkla, ser vi i alla fall till att människor inte fryser ihjäl i kylan, säger Carlos Gomez som arbetar som vaktmästare i Filadelfiakyrkan.

Majoriteten är rumänska tiggare

Det är Stockholms stad som har bett kyrkan om hjälp med att ta emot hemlösa i den stränga kylan, eftersom staden inte har några egna platser att erbjuda och läget är akut.

De senaste nätterna har ett 80-tal gäster sökt tak över huvudet.

Majoriteten av dem är tiggare från Rumänien, men det finns även några enstaka övernattande från Finland och Polen.

– Så länge temperaturen är -7 grader eller kallare kommer vi att hålla kyrkan öppen för alla som behöver tak över huvudet, säger Carlos Gomez.

Många vill hjälpa till

Carlos Gomez har tillsammans med flera andra anställda i Filadelfiakyrkan samlat ihop volontärer, som jobbat under de fyra nätter kyrkan har varit öppen för hemlösa.

– Det senaste dygnet har vi fått över 200 mejl från personer som vill hjälpa till. Det är fantastiskt, säger Carlos Gomez med glädje i rösten.

Han berättar att människor börjar ringa redan klockan sju på morgonen för att fråga om de kan lämna in tandborstar och varma kläder.

Ett bageri donerar bröd till församlingen och på måndagskvällen kom det en lastbil med filtar och madrasser som ett stort möbelföretag skänkt.

”Kärlekstid i Stockholm”

Carlos Gomez berättar att på julafton, när kyrkan höll på att dela ut varm mat till några tiggare utanför NK, stannade en Mercedes framför dem.

En man klev ur bilen tillsammans sin dotter i 8-årsåldern, hon tog av sig sin dyra jacka och sträckte fram den till tiggarna. Därefter gick de tillbaka till bilen och åkte iväg.

– Det har hänt något i Stockholm, det är en tid av kärlek! Här i kyrkan brukar vi hjälpa människor i nöd, men nu är det vanliga människor som engagerar sig för dem som har det svårt, berättar Carlos Gomez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.