Enköping sämst på bostadsbyggande

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner bryter mot lagen, planerar för dåligt och bygger för lite. Det är slutsatsen i HSB:s bostadsindex. Den kommun som tar hem jumboplatsen är Enköping.

Enköpings kommun är sämst i landet när det gäller att planera och bygga nya bostäder enligt en undersökning som bostadsbolaget HSB gjort, där man tittat på 59 kommuner.

Även Södertälje, Tierp, Värmdö, Huddinge och Norrtälje hamnar bland de tio sämsta kommunerna i undersökningen.

Enligt Boverket bryter tre av fyra kommuner – däribland Enköping – mot lagen om att ha uppdaterade riktlinjer för bostadsförsörjningen.

Enligt HSB måste det byggas drygt 50.000 bostäder i Sverige varje år under en tioårsperiod för att komma till rätta med bostadsbristen. I nuläget byggs det ungefär hälften så många.

HSB:s bostadsindex omfattar de 59 kommuner med fler än 20.000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 3,0 personer per 1.000 invånare. Mindre kommuner och kommuner med bostadsöverskott eller med ett lägre/negativt flyttnetto omfattas inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.