Minnesmonumentet på Djurgården. Foto: Henrik Montgomery, TT

Estoniaceremonier i Stockholm i helgen

Uppdaterad
Publicerad

På en lång rad platser kommer 20-årsdagen av Estoniakatastrofen att uppmärksammas i helgen. Bland annat ska kungen lägga ner en krans vid Estoniamonumentet i Stockholm på söndag.

Ceremonierna inleddes på fredagen i Katarina kyrka i Stockholm med bland andra Kent Härstedt, som överlevde katastrofen och Peter Örn, som lett en utredning om Estonia.

Den stora ceremonin hålls vid Estoniamonumentet på Djurgården på söndag. Bland deltagarna finns kung Carl Gustaf, försvarsminister Karin Enström liksom medlemmar från flera anhörigorganisationer samt företrädare för en handfull svenska myndigheter.

Lindesberg drabbat

Men minneskonserter, kransnedläggning och ljuständning planeras på många håll runt om i landet, inte minst på de orter som drabbades särskilt hårt. Ett exempel är Lindesberg som förlorade 33 kommuninvånare när fartyget sjönk den 28 september 1994.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beviljat två anhörigorganisationer, Stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga (SEA) och Föreningen anhöriga Estonia, Lindesberg (FAE), särskilda ekonomiska bidrag i samband med 20-årsminnet.

– Ceremonierna är betydelsefulla för alla drabbade, säger Lennart Berglund, ordförande i SEA, som väntar medlemmar från hela landet till Stockholm.

Nya krav

– Vi tycker också att det är bra med uppmärksamheten för vi har frågor som fortfarande är obesvarade. Men det är också fint att själva katastrofen får uppmärksamhet.

Med anledning av 20-årsdagen genomfördes tidigare i veckan en pressträff i riksdagen där det bland annat framhölls att gravfriden vid Estonia redan brutits vid upprepade tillfällen, främst av utländska dykare. Det framfördes nya krav på att skadorna på vraket skulle filmas och dokumenteras samt att möjligheten att bärga de omkomna ska undersökas på nytt.

Här hålls ceremonierna

  • I Stockholm inleddes ceremonierna på fredagen i Katarina kyrka. På söndag hålls den stora ceremonien vid Estoniamonumentet på Djurgården klockan 16. Kransnedläggning sker runt minnesmärket vid Ersta sjukhus klockan 13 och en minnesstund hålls i Sofia kyrka klockan 14.
  • I Lindesberg arrangeras en minneskonsert i Fellingsbro kyrka klockan 18 den 28 september. Det kommer också att tändas ljus för varje saknad efter katastrofen i andra kyrkor i kommunen under eftermiddagen.
  • Även i Vilhelmina, Norrköping och på andra orter kommer det att arrangeras minnesceremonier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.