Ett mästerskap i torr humor

Uppdaterad
Publicerad

Ordvitsar är nog lika hatade som de är älskade. Sedan 2010 anordnar humorgruppen Mitt i smeten SM i ordvitsar. I kväll inleds årets mästerskap med kvaltävling på Bio Rio.

Vad utmärker en bra ordvits?

– De bästa ordvitsarna är de som det tar ett tag innan man förstår. Sedan inser man hur dum och dålig den är att man börjar skratta. Det är den bästa ordvitsen. När den är så dålig att den blir bra, säger arrangören Pontus Ströbaek.

I år är det fjärde året för ordvits-SM. Mästerskapet börjar med kvaltävlingar i Malmö, Göteborg och på Bio Rio i kväll. Publiken avgör vilka som går vidare till finalen i Göteborg på lördag. Totalt är det 18 män och två kvinnor som gör upp om titeln som Sverigemästare i ordvitsar.

Vem är det som tävlar i ordvitsar?

– En människa som gärna vill påpeka ord. Oftast är den av manligt kön och över 35 år. Det finns några som är yngre än så men jag tror att då har de vuxit upp i ett patriarkat med en pappa som oftast har varit den där ordvitsaren. Sedan har de ärvt det beteendet, säger Pontus Ströbaek.

Arrangörerna kallar tävlingen för “den tröttaste i Sverige”. Isak Jansson säger att det beskriver känslan som uppstår efter att man har upplevt en kväll full av ordvitsar.

– Så fort finalen är slut har vi ordvitsförbud i ett par månader. Då är vi så trötta på ordvitsar att vi inte klarar av dem mer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.