EU-migranterna lämnar Huddinge – flyttar till Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan flyttade EU-migranterna lägret i Högdalen i Stockholm till Flemingsberg i Huddinge. Nu flyttar de igen, eftersom även Huddinge kommun ansökt om avhysning hos Kronofogden. Den här gången går lasset till Sollentuna.

Hyrbilar och släp lastas fulla med EU-migranternas ägodelar och material till att bygga upp tillfälliga boenden med. Efter bara två veckor i Huddinge är det dags att flytta igen, nu till Helenelund i Sollentuna.

En av de som är på plats och hjälper de rumänska EU-migranterna att flytta är Anna Silver, som tagit initiativet till en insamling till stöd för hemlösa EU-migranter.

EU-migranter i Stockholm

– Vi är medvetna om att samma sak kan hända igen, att de måste flytta igen, och det har vi talat om för dem. Men alternativet för dem är att åka tillbaka till misären som de kommer ifrån, där de inte har några möjligheter att få in några pengar alls, eller att de sätts på gatan här. Det är inga bra alternativ till att flytta lägret, säger Anna Silver.

ABC: Men hur länge kan man hålla på att flytta runt dem mellan kommuner?

– När vill kommuner och politiker ta något ansvar för dem och göra någonting åt deras situation?, svarar Anna Silver med en motfråga.

”Kommunerna måste lösa detta tillsammans”

I Sollentuna är Lennart Gabrielsson (FP) ordförande i socialnämnden. Han menar att den här frågan behöver lösas gemensamt av kommunerna i länet.

– Det är ett regionalt problem där Kommunförbundet i Stockholms län måste hjälpa till, kommunerna måste sätta sig ner och fundera över hur vi ska hantera det här, säger Lennart Gabrielsson.

Lennart Gabrielsson menar att man måste ta sig an frågan både ur ett internationellt och regionalt perspektiv.

– Det är trots allt människor som vi håller på och föser runt, och de upphör inte att existera för att vi föser dem över kommungränserna. Så tills den rumänska staten tar ett större ansvar för sina medborgare så måste vi fundera på hur vi hanterar det här under tiden. För som sagt, det är också en orimlig situation i slutändan att bara avhysa dem och hoppas att de flyttar till en annan kommun, det är ingen bra lösning, säger Lennart Gabrielsson.

”De här människorna kommer inte att försvinna”

Anna Silver och de andra frivilliga som hjälper EU-migranterna gör sig redo att ta ännu en tur från Flemingsberg till det nya lägret i Sollentuna.

ABC: En del kritiker frågar sig vad som skulle hända om vem som helst skulle börja bosätta sig på kommunernas mark?

– Vi i Sverige lever ju väldigt skyddade från den här misären och det är först nu när den kommer hit som vi förstår hur människor har det runt om i världen, säger Anna Silver.

– Antingen får vi acceptera att det ser ut som det gör här eller så får vi hjälpa dem med andra boenden, för de kommer inte att försvinna. De kommer inte att försvinna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet