Experten på mutor: polisanmäl!

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att polisanmäla misstänkt korruption. Särskilt när det gäller offentlig verksamhet. Det menar Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

Kommunalrådet i Huddinge säger att de inte har alla svaren och ”korten på borden” och menar att det är därför de inte gjort någon polisanmälan.

ABC: Måste man ha ”alla kort på borden” för att göra någon polisanmälan?

Huddinges frikostiga hyresavtal

– Nej det måste man inte. Särskilt i det här fallet när det gäller offentlig verksamhet är det viktigt att man gör en polisanmälan vid misstanke om brott. Det handlar om allmänhetens förtroende, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

ABC: Om jag tolkar dig rätt tycker du att man borde göra en polisanmälan?

– Ja, det tycker jag, säger Helena Sundén,

I Uppsala där det pågår en utredning om misstänkt vänskapskorruption har man valt att göra en polisanmälan. Kan man dra några paralleller mellan kommunerna?

– Utifrån den information som framkommit är det svårt att säga om det är ett mutbrott i lagens mening. Däremot om man ser på korruption ur ett vidare begrepp, där man ger närstående och vänner fördelar, är det viktigt att man gör en polisanmälan om man upptäckt någonting som kanske bryter mot lagen, säger Helena Sundén.

ABC: I Huddinge säger man att de ska ”skärpa rutinerna”. Är inte det gott nog?

– Nej. Som sagt – för det första handlar det om vad allmänheten har för uppfattning kring hur det offentliga beter sig och hur verksamheterna bedrivs. Då är det viktigt att man är tydlig och går ut och förklarar att man inte accepterar brott eller misstanke om brott om det är det som föreligger. Och att man inom organisationen förklarar för de anställda att man har ett regelverk som man ska leva efter, säger Helena Sundén.

ABC: Är du förvånad när du ser hur det fungerat i Huddinge under många år?

– Nej det är jag inte. Den här typen av situationer förekommer på många platser i Sverige tyvärr, säger Helena Sundén.

ABC: Vad är det som gör att man kan odla en sådan här kultur?

– Finns det inga tydliga riktlinjer och kontroller av enkla saker som kostnadstställen och attestering av fakturor så sker ingen löpande uppföljning. Det gör att det är svårt att upptäcka oegentligheter. Det blir då en grogrund för de som bestämmer sig för att odla en egen kultur och väljer att använda verksamhetens pengar som egen plånbok, säger Helena Sundén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huddinges frikostiga hyresavtal

Mer i ämnet