Experter tar för sig på andrahandsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Heltidsanställda experter gör det svårare för privatpersoner att få andrahandskontrakt. För företag som behöver anställa spetskompetens från utlandet kan det däremot vara enda sättet att få in sina anställda på Stockholms pressade bostadsmarknad.

På ett kontor på Östermalm sitter anställda på företaget Human Entrance. De har specialiserat sig på att hitta bostäder åt andra företag, men förvaltar inga bostäder själva. Istället skannar de av andrahandsmarknaden.

Fredrik Bendroth är vd för Human Entrance och berättar att det var annorlunda när de startade för 15 år sedan. Då efterfrågades fler exklusiva lägenheter. Tillsvidareanställningar av personer som rekryterats utanför Sverige har ökat sedan dess. Samtidigt får färre anställda bostadsbidrag från sina företag och betalar oftare hyra direkt från lönen.

– När företagsanställda söker på bostadsmarknaden så är man här och slåss om samma alternativ som du och jag. Så det är en stor förändring som har skett, säger Fredrik Bendroth som är vd för Human Entrance.

Företag har alltså ökat konkurrensen om bostäder med privatpersoner. Fredrik Bendroth tror att hyresvärden kan känna en trygghet i att hyra ut till företag, vilket gör det svårare för privatpersoner.

En  lägenhet i centrala Stockholm som vi besöker ägs av ett annat företag. Företaget Human Entrance förmedlar den via sitt företag till ett tredje företags anställda. För 20 000 kronor i månaden ingår städning och lägenheten är avsedd för kortare vistelser. I normalfallet förmedlar företaget privata andrahandsbostäder från hemsidor som blocket. Priset beror på vad man efterfrågar, men följer andrahandsmarknaden.

– Nuförtiden söker vi till mångt och mycket efter studios, tvårumslägenheter och ibland trerumslägenheter. Tidigare var det kanske lite större lägenheter och hus. Så där har det skett ett skifte, säger Fredrik Bendroth.

Privatpersoner kan inte använda sig av företagets tjänster. De företag som låter sina anställda göra det är däremot garanterade att bli erbjudna en bostad. Ofta 3-4 alternativ per person beroende på vad de letar efter.

– Det är skillnad när man har ett antal heltidsanställda medarbetare som söker dagligen efter bostäder i samtliga kanaler, säger Fredrik Bendroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.