Extra pengar för flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Det nya ersättningssystemet för flyktingmottagande gör att fyra Stockholmskommuner får extra pengar, mest går till Södertälje.

För att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare har regeringen infört ett prestationsbaserat stöd för att ersättningen ska bli mer rättvis. De kommuner som har tecknat avtal med Migrationsverket och som i förhållande till sin folkmängd, tar emot fler flyktingar, får en högre ersättning.

Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna drygt 1,1 miljarder kronor 2014-2017. Södertälje kommun har hittills under året fått 2.388.000 kronor i prestationsbaserat stöd för sitt mottagande av nyanlända flyktingar och kommer få ytterligare extra ersättning för varje nyanländ som kommer till kommunen.

– Solidaritet ska löna sig, fler kommuner ska ta ansvar för flyktingmottagandet i vårt land. Kommuner som Södertälje, Sundbyberg, Järfälla och Botkyrka som tagit emot många, får nu mer ersättning än andra kommuner som har tagit emot få. På det sättet ser vi till att kommunerna får de resurser som behövs för att ha ett bra flyktingmottagande, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande.

Prestationsbaserad ersättning

Kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända får sedan årsskiftet en högre ersättning. Kommuner med ett mycket lågt mottagande får en något sänkt ersättning. Ersättningen fördelas utifrån två modeller.

Den första delen består av ersättning till kommuner som tar emot personer som anvisas från anläggningsboende. Kommunerna får 15.000 för varje person de tar emot från anläggningsboende eller per kvotflykting.

Den andra delen består av ersättning till kommuner som har ett högt mottagande generellt i förhållande till sin befolkning. Ersättningen utformas som en trappstegsmodell i tre steg där de kommuner som haft ett högre mottagande än medianvärdet för riket under föregående år får del av ersättningen.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.