Extra pengar till fattiga EU-medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar 5,3 miljoner kronor extra för att fattiga människor ska slippa sova på gatan.

Stockholm skjuter till mer pengar för att lösa den akuta krisen med att allt fler EU-medborgare sover på Stockholms gator.

De 11 miljoner kronor som avsattes i stadens budget räcker inte och nu satsas det ytterligare 5,3 miljoner kronor, som bland annat ska gå till de ideella föreningar som hjälper de utsatta människorna.

Åtgärdsprogrammet ska klubbas i kommunstyrelsen i nästa vecka.

– Det är inte humant att bo i parker eller på gator, säger Ewa Larsson (MP), som är vikarierande socialborgarråd till Dagens Nyheter.

Utökat samarbete med Rumänien

Antalet sovplatser ska fördubblas och avhysta människor ska få evakueringsplats.

En dryg miljon ska gå till två personer som bara ska jobba med fattiga EU-migranter.

Dessutom ska staden försöka bygga ett långsiktigt samarbete med organisationer i Rumänien.

– Enligt Stadsmissionen har 99 procent av alla i den här utsatta gruppen ett hem hemma. I stället sitter de på gatan och tigger och bor i skogen eller parker eller på gatan i en kartong. Vi vill inte ha det så. Vi vill hjälpa dem att slippa det och i stället kunna vara hemma och få utbildning, säger Ewa Larsson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.