F-kassechef dömd för jakt på källa

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt chef på Försäkringskassan döms av Södertörns tingsrätt för att ha efterforskat vem som lämnat uppgifter till tidningen Expressen.

Vid ett möte som spelades in hörs chefen fråga flera gånger vem det är som har ”läckt” till tidningen, trots att andra mötesdeltagare säger att han inte borde ställa den frågan.

Chefen försvarar sig med att han inte haft för avsikt att efterforska, utan mer tänkte högt, men flera vittnen säger emot honom och domstolen anser att det är bevisat att han uppsåtligen efterforskat uppgiftslämnaren.

Mannen döms till 30.000 kronor i böter. Egentligen skulle beloppet vara dubbelt så högt, men rätten tar hänsyn till att mannen riskerar att bli av med jobbet.

Försäkringskassan avvaktar att domen ska vinna laga kraft. Mannen är för närvarande arbetsbefriad, men fortfarande anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.