Foto: Scanpix

Få fall av kvinnomisshandel klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Bara var femte anmälan om våld i nära relationer klaras upp i Stockholms län, enligt en ny rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige. I Uppsala län är siffrorna bättre, där klaras vart fjärde kvinnofridsbrott upp.

I dag, den 25 november, är det FN:s dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Imorse samlades ett gäng vänsterfeminster och gjorde en flash mob på Centralen för att uppmärksamma detta.

Den politiskt och religiöst obundna stiftelsen Tryggare Sverige har gått igenom 80.000 anmälningar om kvinnomisshandel i landet där samtliga kvinnor misshandlats av en anhörig eller bekant under åren 2008 till 2012. Stockholms län hamnar långt ner i botten av ouppklarade kvinnomisshandelsbrott.

Kvinnovåldet i Norrbotten

”Måste vara en prioriterad fråga”

– Medan polisen i Stockholm är en av de sämsta i myndigheterna i landet, är polisen i Uppsala län en av de bättre polismyndigheterna med en uppklarningsprocent på ungefär 25 procent under de senaste fem åren. Det handlar om att det måste vara en prioriterad fråga, resurser måste avsättas, personalen måste vara kunnig och kompetent. Och så är det en lednings- och styrelsefråga, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige.

I Stockholm är det, enligt Tryggare Sverige, knappt var femte kvinnomisshandelsbrott som klaras upp. Men stockholmspolisen själv har ett lite annorlunda sätt att räkna och menar att man klarar upp ungefär var fjärde kvinnomisshandelsbrott.

Uppmärksammad ärendetyp

– Jag tycker att det är rimligt i alla fall. Det är en uppmärksammad ärendetyp i myndigheten. Jag får de resurser jag behöver för att göra det här arbetet. Sedan är det klart att vi skulle kunna få upp siffran något, men i det stort är det ungefär där vi hamnar, säger Lars Andersson, polisens utredningsrotel.

Enligt biträdande länspolismästare i Stockholm, Ulf Johansson, är en av orsakerna till de låga uppklarningssiffrorna, att Stockholms län har fler anmälda kvinnofridsbrott i förhållande till folkmängd än vad andra län har. Och att det i en storstad kan vara mer komplicerat att utreda denna typ av brott.

– Nöjd skulle jag inte säga att jag är. Det är klart att det går att göra något bättre, men det är rimligt, säger Lars Andersson, polisens utredningsrotel.

”Stort svek mot de drabbade kvinnorna”

– Här har vi en fråga som varit på den politiska dagordningen i decennier och debattörer pratar om vikten av den här frågan. Men i praktiken har det inte skett mycket. Det är ett stort svek mot de drabbade kvinnorna, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnovåldet i Norrbotten

Mer i ämnet