Facket på väg säga upp avtal med Arriva

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste dagarnas konflikter kring busstrafiken i norrort överväger nu Facket att säga upp samarbetsavtalet med Arriva.

– Vi har ett möte planerat till på tisdag nästa vecka, men vi kan inte vänta längre. Jag har aldrig tidigare upplevt sådana här trakasserier, säger förhandlingschef Johan Ingelskog på fackförbundet Kommunal.

Trakasserierna består enligt Johan Ingelskog i varningar till skyddsombuden för att de gör sitt jobb. Han ger ett exempel.

Busskaos i Norrort

– En busschaufför gick ut för att ta sin buss, som ska vara genomgången och säkerhetskollad. När han går igenom den fungerar varken komradion eller överfallslarmet. Han berättar det för trafikledningen, som säger åt honom att ta en annan buss. Två dagar senare blir han inkallad till kontoret, och får en skriftlig varning för arbetsvägran på grund av detta.

”Blixt från klar himmel”

Presschef Thomas Hedenius på Arriva säger att beskedet att Kommunal vill avsluta samarbetsavtalet kommer som en blixt från en klar himmel. Han vill inte kommentera Johan Ingelskogs uttalanden, utan hänvisar till det inplanerade mötet på tisdag.

Samtidigt gör Arbetsmiljöverket i dag en kontroll på bussgaraget i Råsta. Dels ska man kontrollera om den handlingsplan vad gäller körtider, scheman och pauser som Arbetsmiljöverket förelagt Arriva att göra nu finns. Dels ska man kontrollera rutinerna för arbetsmiljöarbetet – att man vet vem som har ansvaret för vad.

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm anser på sin blogg att Arriva ”måste skärpa sig”.

SL:s trafikdirektör Ragna Forslund beskriver i ett öppet brev hur SL arbetar med problemen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busskaos i Norrort

Mer i ämnet