Liten gynnare upphov till problem

Uppdaterad
Publicerad

Problem uppstod när en pungmes för ett par dagar sedan började bygga bo på en privat tomt nära Fysingen. Sms sändes bland fågelskådare och horder om 20-30 spejare åt gången dök upp med sina kameror och kikare alldeles intill, och i vissa fall, inom tomtgränsen.

Olle Mauritzon har skådat fågel i hela sitt liv och har både förståelse för att familjen tyckte det var jobbigt och för att människor vallfärdade till platsen

– Ja det var massor med bilar och folk här och alla visar inte hänsyn. Men lite måste man nog tåla när något så här ovanligt sker. 

Polis kallades till platsen

De som bor i fastigheten gjorde några fruktlösa försök att få bort åskådarna, men gav till slut upp och stängde in sig i huset. Polis kallades till platsen för att anvisa var fågelskådarna fick stå och titta. Däremot blev ingen anmäld för olaga intrång

Boet kan inte flyttas

Familjen kontaktade även Naturhistoriska riksmuseet för att få boet flyttat, men det går inte. Har fastighetsägarna tur kommer hanen inte att finna någon partner och ge sig av inom en till två veckor. Men det ska enligt rykten finnas en hona i närheten och om tycke uppstår kommer både mes och fågelskådare stanna kvar fram till midsommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.