Foto: TT Nyhetsbyrån

Fängelsedom i stor muthärva inom Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats det största mutåtalet i Sverige. Idag dömdes bland annat två personer för grovt mutbrott och medhjälp till grovt mutbrott. Mutor på över 11 miljoner kronor ska ha cirkulerat inom Kriminalvården.

2010 uppdagades en stor muthärva inom Kriminalvården. Det handlar på grova mutbrott med anknytning till polisen och Kriminalvården. Idag föll domen i Stockholms tingsrätt. Tre personer döms till fängelsestraff och en person till villkorlig dom och samhällstjänst. Målet har pågått i tingsrätten i 50 dagar. Omkring 80 vittnen har hörts och en omfattande bevisning har lagts fram.

Frias på flera punkter

En före detta fastighetschef inom Kriminalvården döms till fängelse i tre år och två månader för grovt mutbrott. En vän till fastighetschefen döms till tre års fängelse för medhjälp till grovt mutbrott. Två konsulter döms bland annat för grov bestickning. En av dem till fängelse och den andra till villkorlig dom med samhällstjänst.

Muthärva inom Kriminalvården

De tilltalade frias samtidigt på flera punkter i åtalet. Bland annat gäller det ersättning för uppdrag på anstalten i Saltvik i Härnösand och häktet i Sollentuna. Även åtal om grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman i anknytning till byggandet av polishuset i Linköping ogillas av rätten.

– Korruptionslagstiftningen är sträng men beviskravet är detsamma som i andra brottmål. Om det finns rimligt tvivel om de tilltalades skuld ska åtalet ogillas, säger rättens ordförande Hans Cederberg i ett pressmeddelande.

Kommer överklagas

Rune Brännström, den före detta fastighetsägarens advokat, säger till SVT Östnytt att hans klient är besviken.

– Visserligen blir han friad på flera punnkter, men fälld på tre, trots att han anser att han borde bli frikänd. Så vi har redan beslutat att domen kommer att överklagas, säger han.

Chefsåklagare Jan Axelsson konstaterar efter att snabbt ha ögnat igenom domen:

-Tingsrätten har bifallit åtalet i det som vi ser som väsentliga delar och ogillat i andra.

Han säger att även om åklagare bara får väcka åtal för sådant de tror kommer att leda till en fällande dom så brukar det ändå ofta vara så att vissa åtalspunkter har en starkare bevisning än andra.

Mutor på över 11 miljoner

Enligt domen har två av de tilltalade har tagit emot mutor om sammanlagt 11,6 miljoner kronor från en tredje tilltalad som en del av en gemensam brottsplan. Planen ska ha gått ut på att den före detta fastighetschefen tecknat avtal med ett konsultföretag för Kriminalvårdens räkning. Avtalet ska ha gällt byggen på flera håll i landet, bland annat häktet i Sollentuna. Konsultföretagets VD har i gengäld ingått i skenavtal med ett bolag ägt av en nära vän till fastighetschefen. På det sättet har stora summor pengar kunnat betalas ut till vännens bolag, och här fastslår rätten att betalningarna är att betrakta som mutor.

De fyra tilltalade har tidigare nekat till brott. Det hela har pågått mellan 2006 och 2009 och uppdagades 2010 efter att Riksrevisionen anmält missförhållanden inom Kriminalvården till åklagare. Man kritiserade då bland annat att Kriminalvården upphandlat projektering av flera fängelser och häkten utan att tillämpa lagen om offentlig upphandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet