Får skadestånd – efter nio år

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan nio års kämpande ger nu försäkringsbolaget Inger Mäkitalo rätt.

Hon får skadestånd efter att hon blivit smittad med TBC på jobbet.

I nästan nio år har Inger Mäkitalo kämpat för att få ett skadestånd efter att smittats med TBC på sitt jobb. Nu ger försäkringsbolaget AFA försäkring henne rätt och en halv miljon kronor.

– Det känns fantastiskt! att jag äntligen vann kampen mot AFA som är väldigt svår. Just det här få rätt, lilla jag. säger Inger Mäkitalo.

Fyra procent syn kvar

Det var under ett av Sveriges största TBC-utbrott i modern tid som Inger blev sjuk. 63 barn och vuxna smittades på förskolan regnbågen i Bromma 2005.

Inger förlorade då nästan hela sin synsom en biverkning på medicineringen och idag har hon bara fyra procent kvar av sin syn.

– Jag har inte tänkt så mycket att det har gått så många år. utan jag har provat och försökt och hitta nya infallsvinklar. Det lönar sig att kämpa, säger Inger Mäkitalo.

Försäkringsbolaget har tidigare bedömt att Inger inte blev smittad på rätt sätt för att försäkringsskyddet ska gälla, men när försäkringskassan nyligen ändå bedömde det som en arbetsskada så ändrade sig försäkringsbolaget.

Brukar följa försäkringskassan

– Nu kommenterar vi inte enskilda fall, men när det gäller arbetssjukdomar så är det ofta så att vi följer försäkringskassans beslut. I det här fallet kan det ju vara så att försäkringskassan har fattat ett positivt beslut om arbetsskada, som gör att vi också fattar ett beslut om arbetsskada, säger Michel Normark, chef för analys- och försäkringsvillkor på AFA Försäkring.

Nu är Inger redo att börja jobba igen.

– Jag vill ju jobba men jag vet inte om jag kommer att orka heltid, eftersom man anstränger ögonen så mycket så blir man trött.

Är förskollärare något du kan tänka dig?

– Nej, det blir svårt. jag kan inte vara ensam med barnen ute, jag ser ju inte vad som händer, jag känner inte igen barnen så det är helt uteslutet, säger Inger Mäkitalo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.