Färre e-böcker på Stadsbiblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Utbudet av e-böcker på Stockholms stadsbibliotek har minskat med omkring 800 titlar.

Anledningen är att ett nytt ersättningssystem gjort det för dyrt för biblioteken att ta in vissa e-böcker.

På Stockholms stadsbibliotek har det gjorts runt 300.000 e-boklån bara under 2014.

Precis som med vanliga böcker är det gratis för allmänheten att låna e-böcker.

Skillnaden är att man kan hämta dem var och när man vill, bara man har en dator, surfplatta eller en smart telefon.

– Vid 21-tiden på kvällen lånas det som mest. Då, när biblioteken stängt för dagen, kommer människor på att de inte har något att läsa, säger Mikael Petrén, som är chef för det digitala biblioteket på Stockholms stadsbibliotek till ABC.

800 titlar har fallit bort

Men nu har antalet e-boktitlar på Stadsbiblioteket minskat med nästan tio procent.

Anledningen är det införts nya regler om vilken ersättning biblioteken ska betala för e-böckerna till bokförlagen.

Tidigare fanns ett fast pris på runt 20 kr per utlånad bok.

Nu gäller i stället ett rörligt pris på upp till 100 kr och det blir för dyrt menar Stockholms stadsbibliotek, som nu tvingats plocka bort titlar som kostar för mycket.

– Det innebär att runt 800 böcker fallit bort från det digitala biblioteket i Stockholm. Det känns tråkigt eftersom vi måste hänga med i den digitala utvecklingen som sker i det övriga samhället, säger Mikael Petrén.

Liknande problem i hela världen

Magnus Nytell, som är e-boksansvarig på Bonnierförlagen, menar att det här är ett problem som förlag i hela världen brottas med just nu.

Enligt honom är Sverige det land som är mest tillmötesgående när det gäller begränsningar för hur e-böcker ska distribueras på biblioteken.

– Det är ett komplext problem. Lån på biblioteken ska ju naturligtvis vara gratis, men samtidigt slår det undan möjligheterna för t ex bokhandlare och förlag att ta betalt för e-böcker. I förlängningen innebär det att vi inte kommer att ha någon e-bokmarknad, säger Magnus Nytell.

Just nu pågår förhandlingar mellan Sveriges kommuner och landsting och förlagsbranschen för att försöka komma fram till en ekonomisk lösning som passar alla parter.

En överenskommelse har gjorts med Natur och Kultur om ett ersättningstak på 30 kr per utlånad e-bok.

Mikael Petrén menar att biblioteken inte kan betala så mycket högre ersättning än så.

– Kostnaderna skulle skena iväg och då skulle vi inte ta ansvar för att medborgarnas skattepengar används på bästa sätt, säger Mikael Petrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.