Färre kommer in på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Vårterminens betyg för Stockholms niondeklassare visar att färre uppnår gymnasiebehörighet än förra året.

I dag presenterade utbildningsförvaltningen de preliminära betygen för elever i årskus nio i Stockholms kommunala grundskolor. Resultaten visar att andelen behöriga till nationellt gymnasieprogram har minskat med 1,4 procentenheter från förra året.

– Fler elever måste bli behöriga till gymnasiet. Det är vår största prioritet framöver. Rektorer på skolor med stora utmaningar ska därför ha möjlighet att genom lön locka till sig skickliga lärare och fler förstelärare ska riktas till dessa skolor. Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter satsningen på att kompensera skolor utefter deras förutsättningar, lyckas med att minska lärares administration och att vi kan anställa fler speciallärare, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) i ett pressmeddelande.

S: Resursbrist orsaken

I år uppnår 86 procent av niondeklassarna gymnasiebehörighet och trenden har varit nedåtgående de senaste åren.

– Utvecklingen i Stockholm har varit negativ de senaste åtta åren, i dag måste vi konstatera att Alliansens skolpolitik har misslyckats, säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S).

Socialdemokraterna i Stadshuset föreslår en skattehöjning på 15 öre där pengarna oavkortat går till skolan för att komma tillrätta med de akuta problemen.

– Det vi ser idag är resultatet av en politik där stora skattesänkningar lett till resursbrist i skolan. Den borgerliga majoriteten och skolborgarrådet Lotta Edholm bör nu ställas till svars för en skolpolitik där allt fler slås ut, säger Roger Mogert.

Positiva tendenser

Skolresultaten visar även positiva tendenser. Frånvaron har minskat och andelen elever med godkänt i samtliga ämnen ökar.

Betygsresultaten är preliminära och kan komma att ändras under hösten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.