Färre flyktingar i blå kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Röda Södertälje tar emot flest flyktingar i Stockholms län medan borgerliga Danderyd, Täby och Ekerö ligger i botten.

SVT:s kartläggning visar att det finns ett tydligt mönster när det gäller politiskt styre och mottagande av flyktingar i Sverige.

Borgerligt styrda kommuner är överrepresenterade bland de med lågt mottagande. Räknar man antalet flyktingar per 1000 invånare och analyserar vilka 50 kommuner som har tagit emot minst antal så var 39 av 50 kommuner borgerligt styrda från 2006.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Av de som tagit emot flest var 19 kommuner vänsterstyrda och 23 hade blocköverskridande majoritet eller var kommuner med maktskifte vid valet 2010.

Södertälje bäst i länet

I Stockholms län toppar Södertälje med 77 flyktingar per 1000 invånare. Glappet till andraplatsen är långt – den delas av Botkyrka och Sundbyberg som tar emot 24 flyktingar per 1000 invånare. Det kan jämföras med bland annat Täby och Ekerö, där motsvarande siffror är 3 respektive 4 flyktingar.

I Upplands län är Älvkarleby den kommun som tar emot flest, med 24 flyktingar per 1000 invånare. I Knivsta är det bara 7.

”Systemet hänger inte ihop”

Just nu sitter 11.000 personer i Sverige fast på ett asylboende fast man har uppehållstillstånd. På Migrationsverket kallar man situationen för en akut kris.

– De kommuner som ska ta emot finns inte. Det finns inte platser säger man och så här kan det inte fortsätta. Det är ju inte det som är tanken med den migrationspolitik vi har. Systemet hänger inte ihop och den nationella nivån och den kommunala nivån är inte ett system, säger Anders Danielsson som är generaldirektör på Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet