Sara tecknar livet som tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Sara Olausson och Felicia Iosif träffades i höstas och blev vänner. Nu har de tillsammans skapat en serie för att motarbeta fördomar om tiggarnas bakgrund.

– De har ingen röst, personer i Felicias situation. De kan inte språket och kan inte förklara varför de är här och tigger. De utsätts för många fördomar.

”Man får se att hon är en människa”

Sara Olausson är serietecknare, i höstas berättade vi om hur hon träffade Felicia Iosif som tigger vid Liljeholmens tunnelbana – de blev nära vänner. Nu har de tillsamamns skapat en serie om Felicias liv.

– Man ser att hon är en människa, en person med en barndom och en bakgrund. Man får se anledningen till varför hon hamnade i den här extrema fattigdomen, säger Sara Olausson.

Inte organiserat

Felicia Iosif själv är på väg från Rumänien hit, lagom till internationella seriefestivalen på Kulturhuset i helgen, där serien släpps.

– Det känns extra viktigt nu, med tanke på Sverigedemokraternas kampanj om organiserade tiggare. Då är det viktigt att visa att det inte är så i de flesta fall. Eller jag har iallfall inte stött på någonting sådant, och jag har lärt känna ganska många nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.