Fiskemarknad på Stureplan

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem års planerande har nu den första permanenta fiskmarknaden med lokal fångst öppnat utanför restaurang Sturehof på tisdagen. Det började som en idé för fem år sedan när Länsstyrelsen och fiskenäringen samlades, och när det plötsligt fanns pengar att söka från regeringen så kunde idéerna också bli verklighet. Förra året gjordes ett prov med en temporär marknad, men i år har den alltså blvit permanent.

Verksamheten sköts av fiskarföreningen med 50 verksamma yrkesfiskare, i samarbete med restaurangen. De kommer att ha öppet tisdag till fredag 10-18 och lördag 11-17 ända fram till slutet av mars, då ytan behövs för uteserveringen. Föreningen jobbar nu med att försöka få en permanent lokal någonstans i Stockholms centrala delar.

Landshövding Chris Heister tror att det finns underlag för en permanent verksamhet i en större ”feskekörka” som i Göteborg, kanske på Skeppsbron, säger hon och visionerar fritt. Men Länsstyrelsen är inte längre engagerade i rpojektet, vilket gör att lokalfrågan är fiskarnas. De hoppas i sin tur på att Stockholms stad ska se att det är en viktig verksamhet och bidra till en lokal där verksamheten kan växa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.