Foto: TT

Fler biljettkontroller i tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför SL tuffare kontroller mot fuskåkning. Biljettkontrollerna utökas på kvällar och nätter.

– Fusk- och tjuvåkare kostar ju oss alla 250 miljoner kronor om året. Dessutom innebär det irritation och otrygghet för betalande, hederliga resenärer. Det är dags att ta i med hårdhandskarna, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

I dag bedöms ungefär 3 procent av alla resor vara avsiktligt fusk och Tamsons ser det som en av hans huvuduppgifter att få ner gratisåkandet.

Dagens kontrollsystem kommer nu därför att göras om.

Larm och ordningsvakter

Biljettkontrollerna blir mer inriktade på platser och tidpunkter då man misstänker att många fuskåker, spärrarna kommer att larma vid fusk och en del kontroller kommer att ha stöd av ordningsvakter.

– Jag tycker att det är bra att man gör det. Det är ju vi som får betala i slutändan, säger resenären Hans Berlin.

MP: Behöver rutiner

Miljöpartiet i landstinget är kritiska att de hårdare tag som nu ska börja gälla, men tycker de är bra om SL får in mer pengar genom att stoppa fuskåkandet.

– Att hitta bättre rutiner för att få in mer pengar när det gäller biljettintäkter behöver vi se över, det håller vi med om, säger Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.