Foto: SVT

Fler dör i polisens arrester

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer har dött i landets polisarrester i år än förra året, visar SVT:s granskning. Hittills i år har fem människor avlidit.

I år har hittills fem personer hittats döda på svenska polisarrester. Förra året var det tre. I september dog en 25-årig kvinna i polisarresten i Borlänge. Bara tre veckor senare hittades en man i 60-årsåldern död på samma arrest i Borlänge.

– Det är klart det finns anledning att titta på vad som hänt. Finns det samband? Vi har rutiner, självklart måste vi dra lärdom om det är så att vi har brustit, säger Stefan Dangardt, talesperson för Dalapolisen.

SVT granskar arresterna

Det var för ett år sedan som SVT började granska dödsfall i polisarresterna. Det visade sig att nästan alla dör av drog och läkemedelsförgiftning.

Jennys man, som dog på Kronobergshäktet i Stockholm, är en av dem.

– Ovissheten, att inte veta vad som hänt. Att inte få några svar från någon, det är olidligt, berättade Jenny i SVT förra året.

Kritik mot Kronobergshäktet i internrapport

Nu, snart ett och ett halvt år senare, kommer Kriminialvårdens internutredning om fyrabarnspappans död.

Häktesvakten signerade med penna att han tittade till Jennys man enligt reglerna – en gång i kvarten. Men film från övervakningskameror visar att det inte stämmer. Flera gånger gick det en halvtimme mellan kontrollerna.

– Självklart tar vi till oss kritiken. Det är en oerhört tragisk händelse som är ett misslyckande även för oss. Givetvis är det väldigt viktigt att vi gör all tillsyn på utsatt tid, säger Jörgen Nordin, chef för Kronobergshäktet.

Jennys man dog i juli. Men först i januari, efter SVT:s reportage, öppnade polisen en utredning om misstänkt tjänstefel hos personalen. Men fortfarande har man inte hållit några förhör med personalen. Det ska man göra nu. Ulf Höglund är utredare på Citypolisen.

Är det inte problem att förhöra personal om någonting som hänt för så länge sedan?

– Länge sedan och länge sedan... vi har ju övervakningsfilmer att utgå ifrån. Svårigheten ligger i att nysta ut vem som har ansvar för vad, säger han.

Polisens brottsutredning har blivit liggande – inga förhör

Men sorgen för Jenny är tung och hon är besviken på de som sagt att de ska utreda om brott kan ligga bakom hennes mans död. Och hon väntar fortfarande på svar.

– Risken är ju att häktesvakterna säger att de inte kommer ihåg, när det gått så här lång tid.

Så gott som alla utredningar om dödsfall på arresterna läggs ned. Det saknas dokumentation om vad som hänt. På Kronobergshäktet är det tack vare övervakningskamerorna som man har kunnat se att arrestvakterna har lämnat fel uppgifter om tillsynen. I polisstationernas arrestlokaler, finns sällan några kameror.

– Vi har utarbetat ny standard för hur vi ska bygga arrestavdelningar och där ingår det kameror utanför cellerna, säger Per Engström, enhetschef Rikspolisstyrelsen.

Digitalt tillsynssystem ska införas

På Kriminalvårdens inrådan ska nu Kronobergshäktet införa digitalt övervakningssystem. Men hos polisen, som har de flesta arrestlokalerna, tycker man inte att det är någon åtgärd som behövs.

– Om jag sätter en kråka på ett papper, eller om jag signerar i ett datasystem, det ser jag ingen större skillnad på, säger Per Engström.

Men för Kriminalvården blir ett digital dokumentation ett sätt att se till att personalens felaktiga agerande kring Jennys mans död, inte upprepas.

– Det är en hjälp för personalen att veta när det är dags för nästa tillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet