Fler sälar ska fällas i skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Gråsälarna i Östersjön blir allt fler, nu har Naturvårdsverket beslutat att utöka skyddsjakten.

Nationell miljöövervakningsdata bedömer att det finns 35.000 gråsälar i Östersjön och antalet bara ökar. Det gör även skadorna på fisket.

Nu har Naturvårdsverket beslutat att antalet gråsälar som får fällas i skyddsjakt ska öka från 290 till 350 djur.

”Allvarligt problem”

– Sälarna är långt in i vikarna bland båtar. Problemet är mycket allvarligare än vad gemene man alls kan förstå. Det är framförallt torskfisket som är värst drabbat men det drabbar även abborrfisket, säger Rune Wikström, ordförande på Stockholms läns fiskarförbund

Skyddsjakten får bara ske mot gråsälar som har observerats och befinner sig inom 50 meter från skadedrabbat område. I årets fördelning får både Stockholm och Uppsala fälla fler än förra året, totalt 80 djur.

– Skadorna har ju visat sig blivit mycket större i det här området än vad det har varit förr. Så det är väl ett sätt att försöka stävja problemet, säger Rune Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.