Bygget av förbifarten kan starta 1 januari

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fattade riksdagens trafikutskott beslut om att bereda en motion om att starta byggandet av förbifarten redan innan den 1 januari. Skulle motionen gå igenom kör alltså oppositionen över regeringen i frågan om Förbifart Stockholm.

Regeringen har tidigare beslutat om att skjuta upp byggandet av Förbifart Stockholm till maj 2015. Detta för att se över hur finansieringen av det stora infrastrukturprojektet ska fördelas.

Beslutet har mött mycket kritik från alliansen i Riksdagen som menar på att detta endast kostar skattebetalarna pengar.

Förbifart Stockholm

Trafikutskottet beslutade under ett sammanträde på onsdagen att bereda en motion om att starta byggandet redan innan den 1 januari. Alliansen och Sverigedemokraterna gick ihop och körde över Regeringen.

– Det vore omöjligt för regeringen att inte följa ett sådant beslut. Det vore skandalöst i så fall, säger Lars Hjämered, moderaternas gruppledare i trafikutskottet.

Regeringen gav i oktober Trafikverket i uppdrag att frysa projektet fram till den 1 maj nästa år.

Majoriteten i Stockholms stadshus vill att mer pengar av trängselskatten ska gå till kollektivtrafik och att det fram till maj ska utredas vem som istället ska betala för Förbifart Stockholm. Om bygget startar kommer Förbifarten finansieras enligt tidigare överrenskommelse och Stockholmspolitikerna får ej som de vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet