Förfalskarliga sprängd i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En av de största härvorna med förfalskade id-handlingar hittills i landet håller på att nystas upp. Nu sitter två män anhållna, misstänkta för grov urkundsförfalskning.

Här, någonstans vid Årsta partihallar, slog piketpolisen, polisens specialenhet mot grov organiserad brottslighet och polis från Bedrägercentrum till mot en lokal i tisdags.

– Det här är ett stort tillslag. De har använt sig av mycket avancerad utrustning, säger Niclas Larsen som är chef för bedrägerisektionen i Stockholm.

Misstänkta för bedrägeribrott tidigare

De två anhållna männen har sitt boende i Västerort och var misstänkta för liknande brott redan 2013. Männen tros ha förfalskat bankkort, id-handlingar, körkort och pass till personer runt om i  Sverige. Dessutom har polisen hittat förfalskade lettiska körkort.

–Det florerar extremt mycket falska id-handlingar och vi hoppas att det här tillslaget ska föra med sig att bedrägeriförsöken minskar, säger Niclas Larsen.

– Det här tillslaget är bara ett litet nålstick, Trots det kommer bedrägeriförsöken minska den närmaste tiden, säger Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel.

Butiker hårt drabbade av bedrägerier

Svensk Handels medlemmar drabbas dagligen av bedrägeriförsök. Organisationen hoppas att rutinerna inom en snar framtid ändras så att man lättare ska kunna upptäcka förfalskade id-handlingar.

–Vi har föreslagit att man kopplar ihop databaserna så att man kan se den korrekta id-handlingen på sin skärm och se om det är en bedragare eller rätt person, säger Per Geijer.

Polis och åklagare tror att fler kan komma att gripas i härvan. Straffet för grov urkundsförfalskning är mellan sex månader och  sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.