Förhandlingar i landstinget mellan blocken brutna

Uppdaterad
Publicerad

För att undanröja (SD):s vågmästarroll i landstinget deklarerade igår finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) att alliansen avser att söka samarbete över blockgränsen. Men (MP) och (S) är inte nöjda med det första samarbetsförslaget.

Varken de rödgröna eller alliansen i Stockholms läns landsting fick majoritet i landstingsvalet. Sverigedemokraterna blev vågmästare.

Den första utmaningen som väntar det omvalda finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) är att få ihop en kompromiss om landstingets organisation. Igår när Torbjörn Rosdahl blev omvald, deklarerade han att alliansens skulle eftersträva en blocköverskridande organisation som undanröjer SD:s vågmästarroll.

Efter valet 2014 – ABC

I det  första förslaget för landstingets organisation föreslår Moderaterna att alla nämnder och styrelser utökas från 19 till 20 platser, vilket skulle ge Alliansen majoritet i samtliga nämnder. alliansen menar att förslaget ska motverka ett låst parlamentariskt läge där SD får en vågmästarroll i nämnderna.

S: Märkligt att skapa konstlad majoritet

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är inte nöjda med förslaget, då det inte skulle återspegla partiernas representation i landstingsfullmäktige.

– Det är skillnad mellan retoriken Torbjörn Rosdahl (M) för och hur han agerar. Han säger att han vill ha ett samarbete, samtidigt som han vill ändra i nämnderna så alliansen får majoritet, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

– Vare sig det är de rödgröna eller Alliansen som får majoritet i alla nämnder, så är båda blocken i minoritet i fullmäktige. Om man då skapar konstlade majoriteter blir det märkligt, säger Dag Larsson.

M: De rödgröna låser landstinget

Det verkar råda olika mening om vem som bryter samarbetet. I ett pressmeddelande från Miljöpartiet skriver man att Moderaterna bryter förhandlingarna, medan Moderaterna i sitt pressmeddelande skriver att det är de rödgröna som brutit samarbetet.

Genom ett pressmeddelande låter Torbjörn Rosdahl (M) meddela att förslaget om att ha en nämndeorganisation med 20 platser ska motverka ett låst parlamentarisk läge.

– Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör sitt yttersta för att göra landstinget handlingsförlamad i viktiga nämnder. Deras förslag riskerar att låsa landstinget och gör det mycket svårt att fatta beslut, säger Torbjörn Rosdahl (M), gruppledare.

På tisdag den 21 oktober hålls sammanträde i landstingsfullmäktige, där det kommer bli klart huruvida Moderaternas förslag får grönt ljus eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet