Förskola brann ner

Uppdaterad
Publicerad

En förskola i Östberga i södra Stockholm har total-förstörts av en brand. Larmet kom i natt och släckningsarbetet pågår fortfarande. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Branden började vid halv ett tiden i natt och när föräldrar och barn började komma dit på morgonen så var förskolan Ädelstenen redan totalförstörd.

Hiwa Ali är en av många föräldrar som fick ta med barnen hem igen.

– För min dotter var det lite som ett litet paradis faktiskt, jätte fint ordnat, trevlig personal, det fanns massor med leksaker och mycket fina platser, säger Hiwa Ali.

– Mitt andra barn hade sin första dag idag. Fick hon tur? Nej, dagis hade brunnit, säger Maxmud Faisal pappa till två av barnen på förskolan.

Vid lunchtid, tolvtimmar efter att elden började, brann det fortfarande och den starka vinden försvårade släckningsarbetet.

– Branden är svårsläckt för taket har rasat ner och skyddar alla brandhärdarna, förklarar Barry Levis, yttre befäl vid Räddningstjänsten.

Fler bränder i samma område

Personalen på förskolan och tjänstemän på stadsdelsförvaltningen har under dagen arbetat för att bemöta oroliga föräldrar.

– Det är chockartat när en förskola brinner ner på det här sättet och den är helt nyreoverad. Vi har gjort stora insatser och vi hade slutbesiktningen i fredags. Så det här är omvälvande för Östberga, som redan tidigare drabbats av bränder, säger Lena Lundström Stoltz, stadsdelsdirektör Enskede-Årsta-Vantör.

I helgen gjorde någon ett försök att tända på en låg- och mellanstadieskola intill, en annan förskola Gläntan brann ner 2007 och för ett år sedan brändes fritidsgården i Östberga ner. Om det finns samband mellan händelserna vet polisen inte ännu.

Fokus på nya förskoleplatser

Men just nu ligger fokus på att hitta nya förskoleplatser för alla barnen som inte längre kan gå kvar på Ädelstenen.

– De åttio barnen kommer vi att ordna ersättningslokaler åt och vi räknar med att ha det klart till på onsdag. Det kommer inte bli alla barn på ett ställe utan de kommer bli på ett par eller tre olika ställen, säger Lena Lundström Stoltz, stadsdelsdirektör Enskede-Årsta-Vantör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.