Botkyrka satsar på obrännbara förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun har en längre tid haft problem med skolbränder, nu byggs förskolor med en fasad som inte ska kunna ta eld.

I samband med att förskolan Violen i Norsborg skulle byggas om var ett av kraven att fasadmaterialet skulle vara obrännbart och oorganiskt, och nu har Violen fått en obrännbar fasad i form av fibercementskivor, det skriver tidningen Mitt i.

Fler på gång

Ytterligare en förskola i Botkyrka – Prästkragen ska nu också rustas upp med Violen som mall.

– Vi vill i första hand skapa förskolor och skolor som är hållbara och anpassade efter modern pedagogik. När vi ändå hade chansen att bygga om använde vi tillfället till att skapa barriärer som kan stoppa framtida skolbränder, säger Ebba Östlin (S), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka kommun, till tidningen Mitt i.

Stort renoveringsbehov

Många av kommunens skolor och förskolor byggdes i samband med miljonprogrammet, vilket betyder att behovet av renoverings är stort. Men eftersom det inte finns budget att riva förskolorna så rustar man nu i stället upp dem.

Sammanlagt ska det handla om 21 förskolor i Botkyrka som på ett eller annat sätt behöver rivas eller byggas om då de inte håller dagens mått, det skriver tidningen Mitt i.  Men exakt hur många som får en obrännbar fasad är oklart.

Dessutom billigt

Att rusta upp förskolor med obrännbar fasad är dessutom ekonomiskt fördelaktigt.

– Genom att arbeta med genomtänkta material som fibercement har vi kunnat hålla nere kostnaden, säger Magnus Jansson, arkitekt på konsultfirman Skyhill AB, till tidningen Mitt i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.