Första tv-sändningarna firar 60 år

Uppdaterad
Publicerad

I tv:s barndom samlades man för att titta på testbilden. Så spännande var det nya mediet.

För 60 år sedan visades den första sändningen från Stockholm. Premiären skedde fredagen den 29 oktober 1954 via en provisorisk sändare på Tekniska högskolan i Stockholm. 

Högst upp på observatorietornet satt tv-masten med en täckningsradie av 50 km under goda förhållanden, så endast Stockholmarna kunde se.

Det började i blygsam skala med provsändningar. Man sände inledningsvis ett kort program på fredag kväll, då vädret och händelser i helgen rapporterades under cirka 30 minuter. Andra kvällar visades bara testbild med ljud.

Rullande bild

Ett av problemen i början var till exempel att bilden ofta började rulla, men ganska snart fick apparaterna kretsar som fixade detta automatiskt.

1956 fattar Riksdagen beslut om införandet av television i Sverige. Det officiella födelseåret för svensk tv. Televisionen skulle vara reklamfri och finansieras genom licensavgifter.

Två år senare slog tv igenom på allvar med fotbolls-VM i Sverige. Samma år startade det första nyhetsprogrammet Aktuellt.

Därefter gick de tekniska framstegen i en rasade fart. Först fick vi två kanaler, och sedan kom färgteven.

Milstolpar i svensk tv-historia

1954 Första försökssändningen över den så kallade tv-nämndens provisoriska sändare på Tekniska högskolan i Stockholm.

1956 Riksdagsbeslut om införandet av television i Sverige. Radiotjänst startar provsändningar över Göteborg i samarbete med Chalmers tekniska högskola. Stockholmssändaren tas i drift. Officiell start av Sveriges Televisions sändningar 4 september.

1958 Sveriges första Eurovisionssändning; en operaföreställning från Drottningholmsteatern.

VM i fotboll blir ett publikt genombrott. Aktuellt startar.

1969 Sverige får två tv-kanaler. TV2 startar den 5 december.

1970 Reguljära färg-tv-sändningar införs. Första regionala nyhetsprogrammet startar: Sydnytt från Malmö.

1987 Ny organisation av Sveriges Television träder i kraft: Kanal 1 arbetar med Stockholm som bas, TV2 med de tio distrikten. Start för ABC (Stockholm/Uppsala).

1995 Premiär för svt.se.

1998 Sveriges Television fattar beslut om att digitala marksändningar ska börja sändas. Sveriges Television får sändningstillstånd för tre rikstäckande digitala kanaler och fem regionala.

2006 SVT fattar beslut om hdtv-sändningar och startar SVT HD för att sända parallellsändningar i HD med SVT1 och SVT2. SVT HD sänds via Canal Digital, Com Hem samt i marknätet över Mälardalen. SVT lanserar podd-tv.

2007 SVT Play slår rekord med 159 miljoner programstarter på svt.se.

2011 Tittandet på SVT Play exploderar med cirka en halv miljard starter under året. Serier som görs exklusivt för webben (till exempel Danne och Bleckan – från ingenting till någonting) når stora framgångar hos publik och kritiker. SVT vinner en Emmy, tv-världens finaste pris, för serien Millennium.

2013 SVT öppnade dörren till svenskarnas gemensamma minne och kulturskatt med den uppskattade tjänsten Öppet arkiv. Riksdagen beslutade om ett nytt sändningstillstånd för public service som ska gälla 2014-2019. SVT startade linjära kanaler som sänds över internet i SVT Play och stod samma år värd för Eurovision Song Contest i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.