Nu byggs första ägarlägenheterna

Uppdaterad
Publicerad

Ägarlägenheter mer eget än nornala bostadsrätter.

Just nu byggs en gammal kontorsfastighet i Solna om till hyreslägenheter och ett gruppboende. På taket av huset byggs radhus som verkar normala på alla sätt utom när det gäller ägandeformen. De är nämligen ägarlägenheter.

-Den stora skillnaden är ju att du äger din fastighet, du kan belåna hela fastigheten. Du har inget gemensamt i någon förening som ska skötas tillsammans med övriga bostadsrättsägare så att säga. Du har ingen gemensam ekonomi med övriga fastigheten, utan det här är mera eget boende än vad det är i en bostadsrätt, säger Jörgen Engström, vd på Wåhlins fastigheter.

Ägarlägenhet är en boendeform som är vanlig i andra länder men väldigt ovanlig i Sverige. Här är de etablerade hyresrätterna och bostadsrätterna nästan ensamma på lägenhetsmarknaden.

De nya bostäderna ska vara färdiga för inflyttning i september i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.