Försvarade tiggare i T-banan – attackerades av vakt

Uppdaterad
Publicerad

Bienvenidos Flores försökte hjälpa en kvinna som attackerats av en ordningsvakt. Då blev han själv föremål för misshandel, berättar han.

Han begav sig till Rådmansgatans tunnelbana mitt på dagen i går för att möta den tiggande kvinnan som han skulle hjälpa till ett läkarbesök, eftersom han är ideellt engagerad för tiggarna i Stockholm. Kvinnan har hjärtbesvär och skulle tillsammans med Bienvenido på ett besök hos Röda Korsets läkare. Men när han kommer fram till tunnelbanan möts av något han inte väntat sig:

Två ordningsvakter sparkade på kvinnans tillhörigheter och försökte köra ut henne från tunnelbanestationen. När Bienvenido Flores går fram och säger ifrån blir han själv utsatt för misshandel, menar han. Under hela tiden filmade han händelsen, och på filmen kan man höra hur en av väktarna säger ”Du stör mitt jobb”, och slår undan telefonen från honom.

Tiggare avvisas från t-banan

– Det känns som att en lastbil har kört över mig, säger Bienvenidos som fick åka till SÖS-sjukhuset efter misshandeln.

– Vakten tryckte hela sin kroppstyngd mot mig trots att jag skrek släpp mig, det gör ont. Jag är chockad. Jag försökte att hålla mig lugn hela tiden men när jag kom till sjukhuset var jag så skärrad att jag grät, säger han.

”Inte första gången”

Nu kan han inte lyfta armen och har svårt att vrida nacken till följd av svullnader i ryggen. Han berättar att i tisdags, dagen innan händelsen, så inträffade en liknande händelse.

– Samma vakter betedde sig på samma sätt mot kvinnan då, de sparkade ut henne. Dessa människor gör fel, de agerar ofta våldsamt. De sparkar ut människor i minusgrader – fast att de inte får. Man får sitta och tigga i tunnelbana.

Lagligt att tigga i tunnelbanan

Det som Bienvenido Flores försökte föra fram till vakterna var att det är tillåtet att tigga i tunnelbanan. Något som ABC tidigare rapporterat om. Trots att SL tidigare har gjort försök att stoppa tiggare vid tunnelbanestationer finns det ingenting som stöder detta. Svensk lag tillåter inte att man förbjuder tiggeri.

– När en av dem ville tvinga ut henne med våld gick jag fram och sa ifrån. Tiggare ska ha rätt att tigga där, det är lagligt, säger Bienvenido Flores.

Enligt SL har vakten som fallet gäller stängts av från sitt arbete för tillsvidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare avvisas från t-banan

Mer i ämnet