Fortsatta protester mot utförsäljningar i Alby

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen ”Alby är inte till salu” är nära gränsen för att tvinga fram en folkomröstning.

Utrustade med namnlistor, pennor och ord samlar kampanjen ”Alby är inte till salu” in namn för att stoppa kommunens planer på att  sälja deras allmännyttiga lägenheter tillprivata företag.

– Antingen kan de hamna hos en slumvärd, som det finns många skräckexempel på i Stockholm. Eller så kan de hamna hos en hyresvärd som vill lyxrenovera för att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Emma Dominguez, Alby är inte salu.

Husen som i så fall ska säljas tillhör miljonprogrammen som byggdes på 60 och 70-talet och är såhär drygt 40 år senare i stort behov av renovering, som enligt kommunen måste finansieras genom en försäljning.

Klarar det inte på egen hand

– Närmare 10.000 lägenheter ska rustas upp under en komprimerad tid och det är väldigt svårt för företaget att klara en sådan upprustning helt på egen hand, säger Jimmy Baker (M), vice styrelseordförande, Botkyrkabyggen.

– Jag förstår att kommunen måste få in pengar för att renovera, men vi anser att det här är ett sätt som offrar nästan 1.300 lägenheter, alltså nästan 8.000 boenden, säger Emma Dominguez.

– Jag kan inte garantera att de inte tvingas flytta även fast Botkyrkabyggen är kvar som hyresvärd, jag kan inte ta hand om enskilda personers ekonomi, säger Jimmy Baker (M).

6.000 namn behövs

Drygt 6.000 namn behövs för att kampanjen ska kunna tvinga fram en folkomröstning, och då får botkyrkaborna säga sitt.

– Sätter man sig in i dem här utmaningarna tror jag att man kommer ha mer förståelse för de beslut vi förhoppningsvis kommer att fatta, säger Jimmy Baker (M).

– Man säger att ungdomar inte är intresserade av politik, men det är inte sant. Ungdomar intresserar sig för deras hem, skola, polisen, SL, allt. Det här är frågor som de pratar om hela tiden. Det är politiska frågor, men politikerna kan inte prata folkets språk, säger Emma Dominguez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.