Fortsatta vinster för Astra

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisar en ny vinst för andra kvartalet på 1,30 dollar per aktie. Bolaget höjer nu prognoserna för helårets intäkter och resultat per aktie

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 866 miljoner dollar, motsvarande cirka 6 miljarder kronor, för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 086 miljoner dollar motsvarande period 2013.

Omsättningen uppgick till 6 454 miljoner dollar, jämfört med 6 232 miljoner dollar ett år tidigare.

Höjer prognosen

Bolaget höjer prognoserna för helårets intäkter och resultat per aktie, rensat för engångsposter. Intäkterna väntas nu bli i nivå med i fjol, medan resultatet väntas sjunka med ett lågt, tvåsiffrigt procenttal.

Hevreng: som förväntat

Enligt Lars Hevreng, läkemedelsanalytiker på SEB, bjuder rapporten på få överraskningar.

– Det är mycket i linje med deras uttalade ambitioner som de varit öppna med sedan kapitalmarknadsdagen i mars 2013.

Att de höjt sina prognoser för året tror han beror helt och hållet på att kopian till Astraläkemedlet Nexium, som skulle släppts i maj, blivit försenad.

Förvånande, enligt Hevreng, är dock att företaget inte använder de extra pengar de får in till ökade forskningskostnader, utan väljer att höja sin vinstprognos.

– Försäljningen står på ungefär plus minus noll, vilket är bättre än det gick för bolaget för ett och två år sedan. Vinstutvecklingen reflekterar i stort ökade forskningssatsningar.

Vinsten per aktie, exklusive engångsposter, ökade med 8 procent och uppgick till 1:30 dollar. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 1:10 dollar per aktie och en försäljning på 6,29 miljarder dollar.

Smalare läkemedel

Under kvartalet har Astra lanserat en rad produktnyheter, däribland många nya luftvägsprodukter.

– På luftvägssidan är det en stor kontrast till Astra för tre, fyra år sedan. Det har kommit i prioritet igen, vilket nog är bra.

Man har även inlett flera kombinationsstudier med andra läkemedelsbolag.

Enligt Herveng är skillnaden med Astra i dag jämfört med för fem och tio år sedan att de i dag har många fler produkter på gång som var för sig kanske inte kommer att sälja för så mycket pengar.

– Mycket som utvecklas är smalare läkemedel, vilket gör att produktpaletten ser mycket bredare ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.